Hout is gezond

Hout; bijna iedereen heeft wel iets van hout in het interieur. Een vloer van houten vloerdelen of een balie of toonbank van hout. Wellicht is er hout in je meubels verwerkt; bijvoorbeeld een robuuste houten tafel die past in een industrieel interieur of een elegante houten stoel van Scandinavisch design. En tegenwoordig zijn houten accessoires ook niet meer weg te denken. Dat is ook geen wonder, want met hout kun je alle kanten op. De kleur, de hardheid, de uitstraling; elke houtsoort is anders. En dan hebben we het nog niet eens over toepassingen van hout in allerlei soorten plaatmateriaal.

Daarnaast is hout – mits het op een verantwoorde wijze is geproduceerd – duurzaam en vermindert het de CO2 in de lucht. Bovendien past hout naadloos in de hedendaagse trend om weer meer terug naar de natuur te gaan. Geen wonder dus dat hout een zeer populair materiaal is voor de inrichting van een woon- of werkruimte.

Maar er is meer. Wist je dat het gebruik van hout in je interieur ook goed is voor je gezondheid? Houtconstructies zijn gezonder en comfortabeler voor de gebruikers. Hout heeft vocht- en warmteregulerende eigenschappen, waardoor het klimaat in een ruimte verbetert. Opvallend is dat in de noordelijk gelegen landen – waar veel met hout wordt gebouwd – bijvoorbeeld veel minder reuma voorkomt dan in de meer zuidelijk gelegen landen.

Bovendien verbetert hout de luchtkwaliteit, wordt het geluid beter gedempt en werkt de geur rustgevend in woon- werk- en leeromgevingen.

Het Oostenrijkse Joanneum Researchinstituut heeft een onderzoek uitgevoerd naar de effecten van hout op de gezondheid van scholieren (2011). Hiervoor zijn 52 scholieren, verdeeld over vier klaslokalen, een jaar lang gevolgd. Twee klaslokalen waren voorzien van massief hout, de twee andere lokalen waren gebouwd met standaard materialen. De scholieren werden regelmatig onderzocht op zowel psychisch als fysiologisch gebied. Deze onderzoeken vonden zowel op school als tijdens vakanties plaats.

Uit het onderzoek bleek dat de hartslag van de scholieren die les kregen in de massief houten lokalen, gemiddeld 8600 slagen per dag lager lag. Dat zijn maar liefst 6 slagen per minuut, gedurende de hele dag door. De kinderen waren minder gestrest en beter aanspreekbaar. Ook ’s nachts bleken de scholieren beter te kunnen slapen.

Ook op de lange termijn heeft een lagere hartslag positieve gevolgen op de gezondheid. Zo zien wetenschappers een verband tussen de hartslag en de levensverwachting. Mensen met een lagere hartslag hebben een hogere levensverwachting.

Conclusie van dit verhaal: alle woningen, kantoren en scholen renoveren en alleen nog maar bouwen met hout? Dat gaat natuurlijk wel heel erg ver. Maar mocht je voor een verhuizing of renovatie staan, dan is het zeker de moeite waard om, naast esthetische en duurzame factoren, ook een na te denken over fysiologische factoren. Uiteindelijk willen we ons prettig voelen in een ruimte; of dat nu op school, kantoor of thuis is. Wanneer we ons op ons gemak voelen en gezond zijn, kunnen we beter werken, leren en relaxen. Kijk, en daar worden we allemaal blij van!

Tekst: Lydia Folkersma