“Kin nait, bestoat nait”

Roelf en Janny Beukema

Groot doen en klein blijven; het kan. Dat bewijst Beukema Grondwerken BV uit Onderdendam telkens weer. Met 10 personeelsleden en relatief weinig materieel, hebben ze een reeks bijzondere klussen geklaard waar ze terecht trots op zijn. Wat is het geheim achter hun succes? En wat maakt dit bedrijf zo bijzonder? Om daar achter te komen ging ik in gesprek met Roelf en Janny Beukema, de eigenaren van dit familiebedrijf.

 

Hoe het allemaal begon

 

De oorsprong van het bedrijf gaat terug tot 1979. Roelf: “Met hulp van mijn ouders kon er een kleine trekker met pers worden aangeschaft. Mijn vader vroeg de boeren in de buurt of ik in de zomer het hooi mocht komen persen. Dat kon en zo kwam ik aan mijn eerste klanten. Toen de zomer voorbij was, had ik natuurlijk geen werk meer met het persen. Van het geld dat we hadden verdiend werd ander materieel gekocht, zodat ik ook in andere seizoenen werkzaamheden kon uitvoeren. Op deze wijze kon ik ook in het najaar aan het werk. Zo investeerden we die eerste jaren stapje voor stapje.”

 

Eerste medewerker

 

Het geld dat de familie Beukema verdiende, werd weer in het bedrijf gestopt door materieel aan te schaffen. Roelf: “Dat waren natuurlijk geen nieuwe machines, we moesten het doen met gebruikt materieel.  We groeiden langzaam maar zeker en in 1980 kwam de eerste medewerker in dienst. Dat was een belangrijke stap, je bent daardoor ook verantwoordelijk voor iemand anders. In die beginperiode deed ik het echt samen met mijn ouders. Samen hebben we het bedrijf van niks opgebouwd naar wat er nu staat. En daar ben ik best trots op!”

 

Meegroeien

 

Die begintijd van meer dan 40 jaar geleden, is niet meer te vergelijken met de praktijk van vandaag. Naast de technische ontwikkelingen is ook de manier van werken compleet veranderd. Roelf: “In het begin was het lekker simpel. We deden vooral verhuur. De klus klaren, een factuur schrijven en klaar. Zo gemakkelijk gaat het vandaag echt niet meer. Het administratieve deel is ontzettend groot geworden. We zijn ook steeds meer in de aannemerij gerold en daar gebeurt alles op inschrijving”.

Janny vult aan: “Soms heb je meer werk aan de voorkant van een project, dan aan het uitvoerende deel van een project. Dat betekent ook dat je al een investering aan de voorkant moet doen, terwijl je nog niet zeker weet of je het project mag uitvoeren. Win je de aanbesteding niet, dan ben je het geld dus gewoon kwijt. En voor kleinere bedrijven zoals wij, is het soms lastig om een mooi project te krijgen als er ook grote jongens in de vijver zitten te vissen. Zij hebben vaak mensen in dienst die niets anders doen dan projecten binnen slepen. Zie daar dan maar eens tussen te komen.”

 

Groot denken

 

Dat je als kleiner bedrijf zeker niet kansloos bent, bewees Beukema een aantal jaren geleden met een Best Value project. Janny: “Bij dit project zijn we echt uitgedaagd, we hebben dingen gedaan die we nooit voor mogelijk hadden gehouden. Een van de onderdelen van de aanbesteding was een interview. Roelf en ik hebben allebei een interview met de beoordelingscommissie gehad en we hebben allebei een 10 gescoord. Dat terwijl ik van te voren zei ‘dat ga ik echt nooit doen, daar heb ik geen verstand van’. Daarnaast werd ons plan ook heel goed beoordeeld en hebben we de aanbesteding gewonnen. Geweldig toch!

 

“We hebben geleerd om niet te klein van onszelf te denken”

 

De competitie aangaan met de grote jongens, dat kwam eigenlijk eerder nooit in ons op. Maar we hebben in dit project geleerd dat we niet te klein van onszelf mogen denken. Hoewel je misschien wat betreft personeelsomvang en hoeveelheid machines niet groot bent, kun je projecten wel op een grootse manier aanpakken. Dan gaat het om zaken als kwaliteit, communicatie en denken in oplossingen. En dat zijn juist de dingen die wij belangrijk vinden.”

 

Onderwijs

 

Roelf en Janny zijn samen de stuwende kracht achter Beukema Grondwerken BV. Toch is Janny pas de laatste jaren full-time in het bedrijf aan het werk. Janny: “Ik heb jaren op de basisschool voor de klas gestaan. Daarnaast deed ik allerlei werkzaamheden voor het bedrijf, zoals de administratie. Acht jaar geleden heb ik het besluit genomen om mij volledig te richten op ons eigen bedrijf. Hoewel ik dus helemaal geen achtergrond heb in deze sector, kan ik mijn jarenlange ervaring uit het onderwijs hier heel goed gebruiken. Ik ben gewend om dossiers bij te houden, alles vast te leggen en met mensen om te gaan. Ik ben sociaal, open en persoonlijk. Dat is niet alleen van belang in het onderwijs, maar dat is juist ook in onze sector een pre.”

 

Sociaal ondernemen

 

Het sociale karakter speelt een belangrijke rol bij Beukema. En dat komt niet alleen vanwege Janny haar achtergrond in het onderwijs, dat is altijd al sterk aanwezig geweest in het bedrijf. Roelf: “We willen op een eerlijke, nette manier zaken doen. Als we iets beloven, dan doen we dat ook. ‘Kin nait, bestoat nait’ is ons motto. We proberen altijd een oplossing te zoeken. En als wij denken dat een ander bedrijf een probleem beter op kan lossen dan wijzelf, dan zeggen we dat ook eerlijk. Dat betekent misschien ook dat we niet altijd het onderste uit de kan halen. Maar dat is dan maar zo, wij doen de dingen op een manier die bij ons past.”

 

“Zonder ons personeel zouden we dit nooit hebben bereikt”

 

Het sociale karakter speelt ook een grote rol in de manier van werkgever zijn. Roelf en Janny voelen zich verantwoordelijk voor hun werknemers en oud-werknemers. Roelf: “De mensen die bij ons in dienst zijn, daar voel je je verantwoordelijk voor. Je viert samen de mooie dingen in het leven – zoals huwelijken en geboortes – maar je bent er ook voor elkaar in de moeilijke tijden. En dat wordt gewaardeerd. Dat zie je bijvoorbeeld ook in het feit dat er eigenlijk nooit personeel bij ons weg gaat omdat ze het ergens anders beter kunnen krijgen. Verder hebben we nog steeds goede contacten met oud-personeelsleden die met pensioen zijn. Zo krijgen ze nog steeds een kerstpakket. Dat stukje waardering voor hun inzet in al die jaren, dat stopt niet bij een pensioen. Samen hebben we het bedrijf opgebouwd en daar zijn we dankbaar voor. Zonder ons personeel zouden we dit nooit hebben bereikt.”

 

Samenwerken

 

Roelf en Janny zijn zich erg bewust van de kracht van samenwerking. Ze hebben dan ook de samenwerking gezocht met andere bedrijven in de GWW-sector. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van BBK; een samenwerkingsverband van Beukema Grondwerken BV, De Boer Burgum BV en Kramer Metslawier BV. Roelf: “Samen bereik je meer dan alleen. Om samen te kunnen werken moet je elkaar wel vertrouwen. Het is prachtig dat we de samenwerking hebben gevonden met deze Friese ondernemers. In het begin was het wel even aftasten, zo heeft ieder zijn eigen werkwijze en bedrijfscultuur. Maar dat bleek al heel snel goed samen te gaan. We plukken er allemaal de vruchten van.

 

Samen kunnen we grotere projecten uitvoeren, zonder tegen capaciteitsproblemen aan te lopen voor de dagelijkse werkzaamheden die ook door moeten gaan. Bovendien is ons netwerk veel groter geworden en hebben we korte lijntjes onderling waardoor we elkaar snel uit de brand kunnen helpen als dat nodig is.” Samenwerken is echter nog niet voor alle ondernemers in de branche een vanzelfsprekendheid. Janny: “Veel ondernemers zijn bang om iets te verliezen. Ze zien anderen vooral als concurrent en ze willen het liefste alles voor zichzelf houden. Zo steken wij niet in elkaar. Wij geloven heel erg in een wisselwerking; de ene keer doe jij iets voor de ander, een volgende keer is het weer andersom. Aan het eind van de rit heb je dan samen meer. Helaas ziet nog niet iedere ondernemer de voordelen van een dergelijke samenwerking.”

 

Technische ontwikkelingen

 

De ontwikkelingen op technisch gebied zijn de laatste jaren ook voor Beukema BV in een razend tempo verder gegaan. Roelf: “Wij kunnen die ontwikkelingen zelf niet meer allemaal bijbenen. Dat betekent niet dat je niet mee moet gaan met de ontwikkelingen. Juist wel. Wij hebben alleen wel geaccepteerd dat we niet meer alles kunnen en willen op het gebied van computers, GPS-systemen enzovoort. Wij zijn op een andere manier belangrijk in het bedrijf. Dit stukje ontwikkeling hebben we echt bij de jonge generatie neergelegd; zij zijn opgegroeid met computers, zij kunnen die groei wel bijbenen.”

 

Janny: “Wij zien ook zeker de mooie kanten van al deze ontwikkelingen. Voor het personeel zijn bepaalde werkzaamheden veel gemakkelijker geworden.” Roelf: “Onlangs hebben we een nieuwe kraan aangekocht. Ik heb onze machinist gevraagd naar de extra opties die hij graag op de kraan zou willen hebben om het werk gemakkelijker te maken. Ik vind het dan prachtig om die opties ook allemaal aan te schaffen. Het is toch mooi dat onze jongens hun werk zo goed mogelijk kunnen doen. Dat kost misschien nu wat extra, maar uiteindelijk verdient dat zich ook wel weer terug.”

 

Het verhaal van de olifant

 

Beukema Grondwerken BV heeft een in het oog springend logo; een grote blauwe olifant. En voor wie bekend is in Onderdendam; de twee olifanten in de tuin bij Roelf en Janny kun je ook niet over het hoofd zien. Samen met het blauw-oranje kleurgebruik is al het Beukema-materieel zeer herkenbaar. Achter het olifantenlogo zit een heel verhaal.

Janny: “We wilden iets herkenbaars hebben toen we hier in 2001 met ons bedrijf kwamen. Toen ik het olifantenbeeld zag dat we nu in de tuin hebben staan, wist ik het. Dit is het! Een olifant is krachtig, heeft een dikke huid, is intelligent, heeft een ‘kraan’ (slurf) en zit in de grond te wroeten. Allemaal eigenschappen die ook bij ons en onze manier van werken passen. Het beeld bleek uitsluitend te koop samen met de kleine olifant. En eigenlijk was dat perfect; want iedereen is belangrijk – groot en klein –  we horen bij elkaar en zorgen voor elkaar. Net als een olifantenkudde werken ook wij samen en komen we samen verder.”

Roelf: “Het was trouwens nog een hele happening toen de beelden in april 2001 werden geplaatst. Zelfs RTV Noord was aanwezig om verslag te doen. Mensen kwamen speciaal kijken en wilden met de olifanten op de foto. Inmiddels zijn we meer dan 20 jaar verder en de olifanten zijn nog steeds speciaal voor ons en dat zullen ze ook blijven!”

 

Hier kan alles

 

Op de vraag “Hoe zouden vrienden jullie omschrijven” blijft het angstvallig stil. “Tja, dat zou je onze vrienden moeten vragen” aldus Roelf. Uiteindelijk zijn Janny en Roelf het er over eens dat vrienden zullen zeggen dat “bij Roelf en Janny alles kan”. Janny: “Wij zijn gastvrij, we vinden het mooi om dingen met anderen te delen. In onze loods zijn inmiddels al heel wat feestjes georganiseerd. Zo is er in december nog een kerstdrive-in geweest. Vanwege de coronamaatregelen kon het normale programma niet doorgaan. Met veel plezier hebben we onze ruimte ter beschikking gesteld en het is prachtig om te zien dat er dan toch nog een feestje kan worden gevierd.

 

“Wij vinden het fijn om samen met anderen te delen in onze mogelijkheden”

 

Het is mooi en belangrijk om ook iets aan de gemeenschap te geven. Zo zijn we bijvoorbeeld sponsor van voetbalclub Baflo. Je kunt natuurlijk een grote club sponsoren, maar wij halen meer plezier uit het ondersteunen van een dorpsverening. Een ander voorbeeld; in de zomer hebben we hier een pluktuin, iedereen mag bloemen komen plukken. En een veld met bloemen is natuurlijk ook goed voor de insecten. Zo proberen we te delen in de mogelijkheden die we hebben gekregen.”

 

Succesvol ondernemen

 

We vragen onze merkwaardige ondernemers vaak naar de essentie van succesvol ondernemerschap. Roelf en Janny hebben op deze vraag een duidelijk antwoord. Roelf: “Als je als ondernemer succesvol wilt zijn, moet je allereerst jezelf blijven en in jezelf geloven. Je kunt luisteren naar de adviezen van een ander, maar uiteindelijk moet je vooral doen waar je zelf in gelooft. Voor dat betreft moet je soms echt eigenwijs zijn.” Janny vult aan: “Daarnaast denk ik dat een goede ondernemer altijd kijkt naar de mogelijkheden. Wat moet anders? Wat kan beter? Je kunt het je niet permitteren om stil te staan, vooral niet in het huidige tempo waarin zaken veranderen. Stilstand is echt achteruitgang.”

 

Toekomstmuziek

 

Het is de bedoeling dat zoon Niek op termijn het stokje van Roelf en Janny over zal nemen. Daar werken ze nu al rustig naar toe. Roelf: “We nemen Niek nu al mee in onze beslissingen. We zijn daarin heel toekomstgericht; hij moet er straks immers mee werken. Het is mooi om te zien dat je eigen kinderen betrokken zijn in je bedrijf. Ze zijn er echt mee opgegroeid. Het heeft ze gevormd. Hoewel onze zoon Wim in het onderwijs zit – die is Janny achterna gegaan – hebben beide jongens meegekregen om zelfstandig te zijn, om dingen te ondernemen en om verantwoordelijk te zijn. Dat is natuurlijk heel anders dan wij vroeger, wij zijn heel anders groot geworden.” Janny: “Ik kom helemaal niet uit een ondernemersgezin. Mijn opa was wel zelfstandig ondernemer, maar mijn moeder wou dat absoluut zelf niet. Die had als kind altijd de zorgen van het eigen ondernemerschap meegekregen. Roelf: “Die zorgen die houd je als eigen ondernemer altijd. Zelfs nu, na meer dan 40 jaar, ben ik nog altijd bang voor moeilijke jaren. Daar blijf ik gewoon een stuk onzekerheid in houden.”

Janny & Roelf

Al met al willen Roelf en Janny het toch wat rustiger aan gaan doen. Ze willen heel graag wat meer tijd vrij maken voor privézaken. Janny: “Op dit moment lopen privé en zakelijk compleet door elkaar. Wij wonen bij het bedrijf en dat maakt het ook moeilijk om dingen van elkaar te scheiden. Met de nieuwe generatie die steeds meer dingen van ons over neemt, hopen we meer tijd te krijgen voor onszelf. En dat mag na zoveel jaar ook wel eens!”

 

 

Beukema Grondwerken BV

Winsumerweg 8/A

9959TD Onderdendam

Tel: 050-3049067

www.beukemabv.nl

 

 

 

Tekst: Lydia Folkersma / Fotografie: Maurits Peerbolte

 

 

 

WAT IS JOUW VERHAAL?

Aan de slag met de merkbeleving van jouw bedrijf?

Wil jij ook je boodschap laten aansluiten op jouw klant? Heb je behoefte aan een professionele huisstijl of passend interieur?

Bel of mail ons voor een vrijblijvende afspraak.

Meer info