Chauffersdienst op topniveau

Roelof Visser privéchauffeur auto

Roelof Visser

Winschoten | Privéchauffeur; het is voor mij een beroep in de categorie “je weet dat ze er zijn maar je hebt er geen beeld bij”. Roelof Visser van Visser Chauffeursdienst werkt al 14 jaar als privéchauffeur en heeft inmiddels heel wat meegemaakt in deze branche. Tijd dus voor een goed gesprek over zijn ondernemerschap. Want wat doet een privéchauffeur nog meer dan in mooie bolides rijden?

 

Zoals ik al bij veel ondernemers heb gezien, begon ook de loopbaan van Roelof geheel ergens anders. Roelof: “Mijn carrière als chauffeur is bij de afdeling transport van Defensie begonnen. Het idee was om chauffeur zwaar transport te worden maar in de praktijk werd ik ook veel ingeschakeld als dienstchauffeur. Ik vervoerde bijvoorbeeld patiënten, hogere officieren en personeel voor speciale missies van en naar het vliegveld. Tijdens mijn defensietijd werd ik door een leidinggevende gewezen op de opleiding tot directiechauffeur. Hij vond deze opleiding perfect bij mij passen. Ik heb deze opleiding gevolgd en na mijn defensietijd ben ik aan de slag gegaan bij een chauffeursdienst. Omdat ik meer vrijheid wilde heb ik op 1 augustus 2007 Visser Chauffeursdienst opgericht en ben ik als ZZP-er aan de slag gegaan.”

 

Reistijd wordt werktijd

 

Als chauffeur rijdt Roelof in de auto van de klant zelf. Dit is het grote verschil met een taxibedrijf waar je naast een chauffeur ook de auto huurt. Het type klanten dat gebruikmaakt van een chauffeursdienst is erg verschillend. Roelof: “Ik rij veel voor de overheid. Daarnaast huren ook zakenmensen uit de private sector mij in als chauffeur.

Een privéchauffeur inhuren lijkt misschien luxe, maar reistijd wordt op deze manier omgezet in werktijd. Voor mijn klanten is het gewoon een rekensom; tijdens de autorit kunnen ze doorwerken en ze komen bovendien uitgerust en goed voorbereid aan op de plaats van bestemming. Natuurlijk speelt ook veiligheid een belangrijke rol; na een lange, intensieve dag werken stapt mijn klant in de auto voor een relaxte terugreis.”

privéchauffeur Roelof Visser passagier uitstappen service

 

Verder rij ik ook voor mensen zoals jij en ik; iemand die een feestje heeft, oma die naar het ziekenhuis moet of een gezin dat naar Schiphol moet worden gebracht.”

Als chauffeur heb je soms ook bijzondere gasten in de auto. Zo was Roelof diverse keren privéchauffeur van bekende buitenlandse artiesten. Roelof: “Je staat dan echt een heel weekend voor iemand klaar. Ieder moment kun je dan worden opgeroepen om je gast ergens naar toe te brengen. Ik lag met kleren aan in bed om zo snel mogelijk weer paraat te kunnen zijn.”

 

“In goed overleg is alles mogelijk”

 

Het valt me al vanaf het begin op dat Roelof zijn taak als chauffeur erg serieus neemt. Hij is meer dan een chauffeur die zijn klant van A naar B brengt. Hij doet er alles aan om zijn klant te ontzorgen zodat die zich voor 100% kan richten op het werk. Roelof: “Het begint al met de voorbereiding; de route goed uitstippelen, op tijd aanwezig zijn en er voor zorgen dat de auto spic en span is. Belangrijk is dat je heel goed weet wat de klant wil. Met gezwinde spoed door het verkeer of stelt de klant juist een rustige rijstijl op prijs? Wil de klant tot de deur worden gebracht of juist ergens anders uitstappen?” Naast het rijden draagt Roelof ook zorg voor taken zoals de auto aftanken en desgewenst schoonmaken, naar de garage of even naar de winkel voor een boodschap. “In goed overleg is alles mogelijk, mits het natuurlijk binnen het redelijke ligt” aldus Roelof.

 

Veiligheid

 

Eén van de aspecten waar je je als chauffeur bewust mee bezighoudt is veiligheid. En dat is meer dan de verkeersveiligheid. Een klant kan te maken hebben met bedreigingen. Dit kunnen zowel spontane als geplande bedreigingen zijn. De veiligheid van de klant is daarom een belangrijk aandachtspunt waar een privéchauffeur vanaf de voorbereidingsfase mee bezig is. Er wordt een rijroute gepland en daarnaast worden alternatieve routes uitgestippeld. Roelof: “Je moet exact weten wat de route is, welke back-up mogelijkheden er zijn en wat de knelpunten zijn. Het laatste wat je wilt is dat je ergens klem komt te zitten. Indien mogelijk zorg je daarom altijd voor een uitwijkmogelijkheid.”

 

 

Roelof Visser chauffeursdienst service auto privéchauffeur

 

Voordeur

 

De voordeur van een woning en de voordeur van een kantoor zijn belangrijke locaties als het gaat om veiligheid. Roelof: “Daar moet je altijd gefocust zijn op verdachte zaken. Als een klant wordt gevolgd, dan zijn dit de plaatsen waar gepost zal worden. Ik stap bij aankomst altijd uit de auto, want dan kan ik in geval van nood nog iets betekenen voor mijn klant. Als ik in de auto blijf zitten, ben ik te laat. Verder scan ik de omgeving op verdachte omstandigheden en personen. Een alerte chauffeur maakt het voor kwaadwillende mensen ingewikkelder om iets te ondernemen.”

 

Ook tijdens het rijden is een goede chauffeur constant alert. Zo let Roelof op verdachte auto’s en houdt hij in de gaten of de auto gevolgd wordt. Heeft hij dit vermoeden dan maakt hij desnoods een extra rondje op een rotonde of neemt hij een afslag bij een tankstation om te checken of dit inderdaad het geval is. Roelof: “Als mijn klant bedreigd wordt, dan is het natuurlijk ontzettend belangrijk om dit van te voren te weten. Ik weet dan precies waar ik op moet letten en ben dan nog beter in staat om de veiligheid van mijn klant te bewaken.”

 

Horen, zien en zwijgen

 

Een goede privéchauffeur staat synoniem aan integriteit. Een chauffeur komt op plaatsen waar een ‘normaal’ mens nooit zal komen. En dat is volgens Roelof het leuke aan zijn werk.

“Ik ben zelfstandig, ik kom op bijzondere plaatsen en ik ontmoet zeer interessante mensen. Vooral vaste klanten leer je op den duur heel goed kennen want je hoort en ziet ontzettend veel. Natuurlijk kan ik daar nooit over praten want ik heb een beroepsgeheim. Vertrouwen en integriteit zijn echt mijn kernwaarden. Een klant moet mij 100% kunnen vertrouwen. Als ik dat vertrouwen beschaam, dan kan ik ook direct stoppen met mijn bedrijf. Dan is het echt over en uit!”

Roelof Visser privéchauffeur auto chauffeursdienst

Wie werkt maakt fouten; ook een chauffeur. Volgens Roelof kun je daar ook maar beter eerlijk over zijn: “Uiteindelijk val je toch door de mand want de klant prikt echt wel door oneerlijkheid heen! Wees gewoon eerlijk. Kom je door omstandigheden iets te laat? Meld dit dan van te voren eerlijk aan de klant. Die kan hier rekening mee houden, en vaak vinden ze het dan ook niet zo erg en waarderen ze het juist als je hierover duidelijk communiceert.”

 

Dienstbaarheid

 

Van de buitenkant lijkt het chauffeursberoep vooral te bestaan uit het rijden in mooie auto’s. Ik kom er tijdens mijn gesprek met Roelof echter steeds meer achter dat het heel iets anders is. De kern van dit beroep ligt namelijk in het dienstbaar zijn. Roelof beaamt dit: “Het gaat nooit om mij als chauffeur, ik doe letterlijk een stapje terug. Ik mag nooit (onbedoeld) in de schijnwerpers komen te staan. Ik doe juist alles om mijn klant te laten stralen.”

 

“Mijn anonimiteit is mijn USP”

 

Als chauffeur moet je vaak wachten op je klant. Dat betekent niet dat je dan als chauffeur off duty bent. Roelof: “Je bent altijd in je rol als chauffeur; ook als je buiten staat te wachten als je klant aan het vergaderen is. Ook dan representeer jij je klant. En ik kan je vertellen; er wordt op je gelet. Hoe sta je geparkeerd? Hoe gedraag je je? Sta je buiten te roken en gooi je je peuken op straat? Mensen zien niet alleen jou, maar ze zien door jou ook je klant. Jouw gedrag wordt dus direct gekoppeld aan je klant.”

 

Social media

 

Roelof is een liefhebber van social media, maar zakelijk gezien is het gebruik hiervan heel erg lastig. Roelof: “Ik kan weinig laten ‘zien’. Klanten willen over het algemeen juist anoniem zijn, tenzij ze zelf iets op social media delen natuurlijk. Zo kan ik niet een foto van hun mooie auto op Instagram gooien, een selfie maken of iets anders herkenbaars laten zien.” Roelof lost dit op door inhoudelijk wel over zijn werk te vertellen, zonder namen te noemen. “Pronken met bekende klanten of hun mooie auto’s zit er helaas niet in. Mijn anonimiteit is mijn USP, maar tegelijkertijd is het wel een lastige USP om te laten zien. Ik moet het vooral van mond-tot-mondreclame hebben en van de langdurige klantcontacten.”

Roelof Visser chauffeursdienst auto BMW privéchauffeur

 

Bosnië

 

Naast zijn liefde voor het chauffeursvak heeft Roelof ook in zijn vrije tijd heel wat liefhebberijen. Zo is hij al jaren actief op de hockeyclub waar hij in het verleden ook jeugdcoach is geweest. Daarnaast is hij nauw betrokken bij het Veteranenplatform. Enkele jaren geleden heeft hij tijdens de RUN van Winschoten een VeteranenRUN georganiseerd. Het eerste jaar kreeg hij met moeite een team bij elkaar, nu zijn er al 2 loopteams actief. Roelof vertelt over de impact van dit loopevenement: “De verbondenheid tussen deze gasten is super mooi om te zien. Deelnemers vinden elkaar en begrijpen elkaar.

 

Eigenlijk gaat het helemaal niet om het hardlopen; het gaat om veel meer. Er zijn hechte contacten gelegd en we doen behalve hardlopen zoveel meer. Zo zijn we met een groepje na 25 jaar terug geweest naar Bosnië. Dat was prachtig om mee te maken. Die emoties die we al 25 jaar met ons meedroegen, bleken totaal niet meer overeen te komen met de realiteit. Je ziet een land compleet veranderd, een land weer opgebouwd en opgebloeid. Je ziet mensen weer lachen en plezier maken. Ze zien jou niet meer als vijand maar ‘gewoon’ als toerist.”

 

Inspiratie

 

Bijzondere verhalen zijn belangrijk voor Roelof. Daar zet hij zich graag voor in en daar verbindt hij graag zijn naam aan. Bijzonder waren ook de ritjes die hij voor Stichting doe een Wens mocht doen.

Roelof Visser privéchauffeur chauffeursdienst

Inspiratie zit volgens Roelof vaak in kleine dingen: “Ik hou er van om mensen te sponsoren die een bijzonder verhaal hebben. En dan gaat het niet om grote bedragen. Geld is eigenlijk helemaal niet interessant, het is een middel. Juist door dingen samen te doen kun je heel veel bereiken. Dat vind ik pas inspirerend. Zo heeft een vroegere klant – waar ik een goede band mee had – mij geïnspireerd om ZZP-er te worden. Ook Engbert Breuker inspireerde mij om keuzes te maken. Zo hoop ik op mijn beurt ook weer inspirerend te zijn voor anderen in mijn omgeving.”

 

Toekomstmuziek

 

Hoe Roelof zijn zakelijke toekomst ziet, weet hij eigenlijk nog niet zo goed. “Ik zou heel graag dit werk tot mijn pensioen blijven doen, want ik doe mijn werk elke dag weer met veel plezier. Maar de realiteit is wel dat er op het gebied van vervoersdiensten best veel gaande is. Bijvoorbeeld de opkomst van de zelfrijdende auto en het thuiswerken dat door de Corona-epidemie nu veel meer de norm is geworden. Dit zijn factoren waar ik zelf geen invloed op heb, maar die wel grote gevolgen op mijn bedrijf kunnen hebben. Op dit moment maak ik me er nog geen zorgen over, ik zie wel hoe het loopt. Ik leef bij de dag en ik doe waar ik plezier in heb. Dat is voor mij het belangrijkste.”

 

 

Visser chauffeursdienst

Tel.: 06 – 200 85 852

info@visserchauffeursdienst.nl

www.visserchauffeursdienst.nl

 

 

Tekst: Lydia Folkersma / Fotografie: Maurits Peerbolte

Auto: AutoHuiz BV Winschoten

 

 

WAT IS JOUW VERHAAL?

Aan de slag met de merkbeleving van jouw bedrijf?

Wil jij ook je boodschap laten aansluiten op jouw klant? Heb je behoefte aan een professionele huisstijl of passend interieur?

Bel of mail ons voor een vrijblijvende afspraak.

Meer info